Η Ρωσία κατατάσσεται στην 11η θέση στον κόσμο ως προς το ΑΕΠ με 1,57 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά αυτή η κατάταξη δεν αντικατοπτρίζει τον τεράστιο πλούτο της χώρας της. Εάν η Ρωσία σταματήσει να προμηθεύει τις πρώτες ύλες και τη γεωργία της στον υπόλοιπο κόσμο, τότε είναι πιθανό η παγκόσμια οικονομία να οδεύει προς ύφεση καθώς δεκάδες άλλα προϊόντα που αποτελούν τα γρανάζια μιας γιγάντιας αλυσίδας εφοδιασμού θα είναι σε έλλειψη.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι τιμές των εμπορευμάτων θα παραμείνουν υψηλές με ανοδική τάση και έτσι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να πλημμυρίσουν την οικονομία με ρευστότητα. Μάλιστα, εάν οι πολίτες δυσκολεύονται να προμηθευτούν καύσιμα και τρόφιμα, θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος “εκτυπώσεων” ώστε οι κυβερνήσεις να τους στηρίξουν. Η εκτύπωση χρήματος, ωστόσο, δεν μπορεί να παράγει πρώτες ύλες και γεωργία, επομένως οι τιμές τους θα παραμείνουν υψηλές. Με τις τιμές των εμπορευμάτων σε υψηλά επίπεδα, μια ύφεση είναι πολύ πιθανή και για να αντιμετωπιστεί θα χρειαστεί να δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερα χρέη.
Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ ύφεσης ή πληθωρισμού. Αν και η εμφάνιση του ενός δεν σημαίνει απαραίτητα την εξάλειψη του άλλου. Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αυξήσουν τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, αλλά αυτό θα επιβραδύνει την ανάπτυξη του ΑΕΠ ενώ θα δημιουργήσει σύσφιξη σε αδύναμους τομείς της οικονομίας καθώς και στις συνδεδεμένες με τις ΗΠΑ οικονομίες. Η Ευρώπη, αν και πιο πληθωριστική λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους από τις ΗΠΑ, θα ακολουθήσει την άνοδο των επιτοκίων αλλά όχι στον βαθμό που θα κάνουν οι ΗΠΑ, καθώς χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία δεν μπορούν να δεχτούν αυξήσεις υψηλών επιτοκίων. το υψηλό χρέος τους προς το ΑΕΠ.
Επιπλέον, η νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος θα οδηγήσει τις χώρες της ΕΕ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, γεγονός που είναι πιθανό να οδηγήσει στην άρση του ορίου του 3% για το δημόσιο έλλειμμα για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης για τη χρηματοδότηση του αμυντικού τους εξοπλισμού. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι γίνονται στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη καθιστά το ευρώ αδύναμο έναντι του δολαρίου.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι επενδύσεις σε αγροτικά αγαθά και πρώτες ύλες φαίνονται ελκυστικές, ωστόσο η διακύμανση των παραπάνω θα παραμείνει υψηλή για πολύ καιρό καθώς θα επηρεάζεται συνεχώς από τις εξελίξεις στη γεωπολιτική κατάσταση.
Από την άλλη, οι κλάδοι που γίνονται ελκυστικοί αλλά και σχετικά σταθεροί είναι αυτοί που αφορούν την αμυντική βιομηχανία και τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η αμυντική βιομηχανία γιατί οι αμυντικές δαπάνες γίνονται πιο επείγουσες από ποτέ. Υψηλή τεχνολογία, επειδή η γεωπολιτική αστάθεια καθιστά επιτακτική την ανάπτυξη εταιρειών υψηλής τεχνολογίας από τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη ρομποτική, όχι πλέον στην Ασία αλλά κυρίως στην Ευρώπη και την Αμερική.