Γιατί η υπομονή μπορεί να πληρώσει σε αυτή την αγορά.

Από την αρχή του μήνα βλέπουμε ολοένα και περισσότερο τις ελπίδες για «ήπια προσγείωση» (soft landing) της Fed να κερδίζουν έδαφος, καθώς οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν νέα άνοδο. Ωστόσο, οι ελπίδες για μια «ήπια προσγείωση» διαψεύστηκαν από την εκτύπωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ της Τρίτης, η οποία εμφανίστηκε πιο σταθερή από το αναμενόμενο και αύξησε για άλλη μια φορά την προοπτική μιας Fed να χρειαστεί να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον επίμονο πληθωρισμό. Οι μετοχές διέγραψαν γρήγορα μερικές ημέρες σταθερών κερδών και βρήκαν βραχυπρόθεσμη στήριξη σε εμφανή καθημερινή στήριξη. Δείτε τον Dow, τον Nasdaq και τον S&P500 παρακάτω:

Η συνεδρίαση της Fed.

Η Fed συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα και τώρα βρισκόμαστε στην γνωστή στο χώρο των οικονομικών “blackout period”. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε νέα από τη Fed μέχρι την απόφαση το βράδυ της Τετάρτης. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε άνοδο του USD αυτή την εβδομάδα; Πιθανότατα, καθώς η αγορά βρίσκεται σε μια “αγοραστική μεροληψία” για το USD και ακόμη υψηλότερα επιτόκια όχι μόνο θα ευνοήσουν τις διαφορές των επιτοκίων στις ΗΠΑ, αλλά οι ροές από “ασφαλή καταφύγια” ενδέχεται να ενισχύσουν επίσης το USD. Οι άτακτες κινήσεις στη χρηματιστηριακή αγορά και η άνοδος της αστάθειας στην καυτή εκτύπωση του ΔΤΚ μπορούν σίγουρα να δημιουργήσουν περισσότερο ενδιαφέρον στο δολάριο.

Το medium term bias είναι τόσο αβέβαιο. 

Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι. Πού οδεύει η παγκόσμια οικονομία; Είναι αυτή η τελευταία εκτύπωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ μια εφάπαξ επιστροφή σε υψηλή ένδειξη ή ο πληθωρισμός θα είναι πιο κολλώδης; Η απώθηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία θα επιταχύνει μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας; Μπορεί τελικά η Fed να διαχειριστεί μια “ήπια προσγείωση” και οι επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι αρκετές για να μειώσουν τον πληθωρισμό χωρίς να πλήξουν πολύ την οικονομία των ΗΠΑ; Μπορεί η Κίνα να καταφέρει να ανακάμψει φέτος θέτοντας τον Covid υπό έλεγχο και υποστηρίζοντας τον ταλαιπωρημένο τομέα ακινήτων της; Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας θα κρατήσουν τις οικονομίες σε “αγώνα”; Η λίστα θα μπορούσε να συνεχιστεί, αλλά σε αγορές σαν αυτές είναι γενικά καλύτερο να είστε υπομονετικοί. Εάν θέλετε να επιλέξετε μια μεσοπρόθεσμη προκατάληψη, αυτό είναι θεμιτό. Ωστόσο, απλώς βεβαιωθείτε ότι η διαχείριση του κινδύνου σας γίνεται ορθολογικά και ότι έχετε αποδεχτεί το ρίσκο κινδύνου.