Τι είναι το Bitcoin;

Το Bitcoin είναι ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2009. Ακολουθεί τις ιδέες που εκτίθενται σε ‘white paper’ από τον μυστηριώδη και με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Η ταυτότητα του ατόμου ή των προσώπων που δημιούργησαν αυτή την τεχνολογία εξακολουθεί να είναι μυστήριο. Το Bitcoin προσφέρει την υπόσχεση για
χαμηλότερες χρεώσεις συναλλαγών από ό,τι οι παραδοσιακοί μηχανισμοί πληρωμών στο διαδίκτυο, και σε αντίθεση με τα νομίσματα που εκδίδονται από την κυβέρνηση, λειτουργεί από μια αποκεντρωμένη αρχή.
Το Bitcoin είναι γνωστό ως ένας τύπος κρυπτονομίσματος επειδή χρησιμοποιεί κρυπτογραφία για να το διατηρεί ασφαλές. Δεν υπάρχουν ‘φυσικά’ bitcoin, μόνο τα υπόλοιπα που τηρούνται σε ένα δημόσιο ’ ledger’ στο οποίο όλοι έχουν ‘διαφανή’ πρόσβαση (αν και κάθε εγγραφή είναι κρυπτογραφημένη). Όλες οι συναλλαγές Bitcoin επαληθεύονται από ένα τεράστιο ποσό
υπολογιστικής ισχύος μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως «εξόρυξη». Το Bitcoin δεν εκδίδεται ούτε υποστηρίζεται από τράπεζες ή κυβερνήσεις, ούτε ένα μεμονωμένο bitcoin είναι πολύτιμο ως εμπόρευμα. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι νόμιμο χρήμα στα περισσότερα μέρη του κόσμου, το Bitcoin είναι πολύ δημοφιλές και έχει προκαλέσει την κυκλοφορία εκατοντάδων άλλων
κρυπτονομισμάτων, τα οποία συλλογικά αναφέρονται ως altcoins. Το Bitcoin συνήθως συντομεύεται ως BTC όταν διαπραγματεύεται.

Κατανόηση του Bitcoin
Το σύστημα Bitcoin είναι μια συλλογή υπολογιστών (αναφέρονται επίσης ως “κόμβοι” ή “miners”) που όλοι εκτελούν τον κώδικα του Bitcoin και αποθηκεύουν το blockchain του. Μεταφορικά μιλώντας, ένα blockchain μπορεί να θεωρηθεί ως μια συλλογή μπλοκ. Σε κάθε μπλοκ υπάρχει μια συλλογή από συναλλαγές. Επειδή όλοι οι υπολογιστές που εκτελούν το blockchain έχουν
την ίδια λίστα μπλοκ και συναλλαγών και μπορούν να δουν με διαφάνεια αυτά τα νέα μπλοκ καθώς γεμίζουν με νέες συναλλαγές Bitcoin, κανείς δεν μπορεί να εξαπατήσει το σύστημα.
Τα υπόλοιπα (όγκοι) των Bitcoin tokens διατηρούνται χρησιμοποιώντας δημόσια και ιδιωτικά «κλειδιά», τα οποία είναι μεγάλες σειρές αριθμών και γραμμάτων που συνδέονται μέσω του μαθηματικού αλγόριθμου κρυπτογράφησης που τα δημιουργεί. Το δημόσιο κλειδί (συγκρίσιμο με αριθμό τραπεζικού λογαριασμού) χρησιμεύει ως η διεύθυνση που δημοσιεύεται στον κόσμο και στην οποία άλλοι μπορούν να στείλουν Bitcoin.

Το ιδιωτικό κλειδί (συγκρίσιμο με ένα ATM) προορίζεται να είναι ένα καλά φυλασσόμενο και να χρησιμοποιείται μόνο για την εξουσιοδότηση μεταδόσεων Bitcoin. Τα κλειδιά Bitcoin δεν πρέπει να συγχέονται με ένα πορτοφόλι Bitcoin, το οποίο είναι μια φυσική ή ψηφιακή συσκευή που διευκολύνει τις συναλλαγές του Bitcoin και επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν την ιδιοκτησία των νομισμάτων. Ο όρος “πορτοφόλι” είναι λίγο παραπλανητικός επειδή η αποκεντρωμένη φύση του Bitcoin σημαίνει ότι δεν αποθηκεύεται ποτέ σε ένα πορτοφόλι, αλλά μάλλον διανέμεται σε μια αλυσίδα μπλοκ.

Peer-to-Peer Τεχνολογία
Το Bitcoin είναι ένα από τα πρώτα ψηφιακά νομίσματα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία peer-to-peer (P2P) για τη διευκόλυνση των άμεσων πληρωμών. Τα ανεξάρτητα άτομα και εταιρείες που κατέχουν την κυβερνώσα υπολογιστική ισχύ και συμμετέχουν στο δίκτυο Bitcoin («εξορύκτες» Bitcoin) είναι υπεύθυνοι για την επεξεργασία των συναλλαγών στο blockchain και έχουν ως κίνητρο τις ανταμοιβές (την κυκλοφορία νέου Bitcoin) και τις χρεώσεις συναλλαγών που καταβάλλονται σε Bitcoin.
Αυτοί οι εξορύκτες/miners μπορούν να θεωρηθούν ως η αποκεντρωμένη αρχή που επιβάλλει την αξιοπιστία του δικτύου Bitcoin. Νέα bitcoins απελευθερώνονται στους miners με σταθερό αλλά περιοδικά μειούμενο ρυθμό. Υπάρχουν μόνο 21 εκατομμύρια bitcoin που μπορούν να εξορυχθούν συνολικά. Από τον Νοέμβριο του 2021, υπάρχουν πάνω από 18,875 εκατομμύρια Bitcoin και λιγότερα από 2,125 εκατομμύρια Bitcoin έχουν απομείνει για εξόρυξη/mining.
Με αυτόν τον τρόπο, το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα λειτουργούν διαφορετικά από το «κανονικό νόμισμα». Στα κεντρικά τραπεζικά συστήματα, το νόμισμα δημιουργείται με ρυθμό που ταιριάζει με την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό το σύστημα αποσκοπεί στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών. Ένα αποκεντρωμένο σύστημα, όπως το Bitcoin, ορίζει τον ρυθμό απελευθέρωσης εκ των προτέρων και σύμφωνα με έναν αλγόριθμο.

Εξόρυξη Bitcoin
Η εξόρυξη Bitcoin είναι η διαδικασία με την οποία το Bitcoin τίθεται σε κυκλοφορία. Η εξόρυξη Bitcoin προσθέτει και επαληθεύει τα αρχεία συναλλαγών σε όλο το δίκτυο. Οι «εξορύκτες» ανταμείβονται με λίγο Bitcoin. η ανταμοιβή μειώνεται στο μισό κάθε 210.000 μπλοκ. Η ανταμοιβή μπλοκ ήταν 50 νέα bitcoin το 2009.
Στις 11 Μαΐου 2020, έγινε το τρίτο μισό, μειώνοντας την ανταμοιβή για κάθε ανακάλυψη μπλοκ στα 6,25 bitcoins.

Ειδικές Θεωρήσεις/ Το Bitcoin ως τρόπος πληρωμής
Το Bitcoin μπορεί να γίνει αποδεκτό ως μέσο πληρωμής για προϊόντα που πωλούνται ή υπηρεσίες που παρέχονται. Τα καταστήματα με τούβλα π.χ μπορούν να εμφανίζουν μια πινακίδα που να λέει “Δεχόμαστε Bitcoin”. Οι συναλλαγές μπορούν να διεκπεραιωθούν με τη διεύθυνση πορτοφολιού μέσω κωδικών QR κλπ.
Μια διαδικτυακή επιχείρηση μπορεί εύκολα να αποδεχτεί το Bitcoin προσθέτοντας αυτήν την επιλογή πληρωμής στις άλλες επιλογές ηλεκτρονικής πληρωμής της: πιστωτικές κάρτες, PayPal κ.λπ.
Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα που υιοθέτησε επίσημα το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα στις 20 Ιουνίου.

Είναι το Bitcoin απάτη;
Παρόλο που το Bitcoin είναι εικονικό και δεν μπορείτε να το αγγίξετε, είναι σίγουρα πραγματικό. Το Bitcoin υπάρχει για περισσότερο από μια δεκαετία και το σύστημα έχει αποδειχθεί εύρωστο. Ο κώδικας του υπολογιστή που τρέχει το σύστημα, επιπλέον, είναι ανοιχτού κώδικα και μπορεί να ληφθεί και να αναλυθεί από οποιονδήποτε για σφάλματα ή στοιχεία κακής πρόθεσης. Φυσικά, οι απατεώνες μπορεί να επιχειρήσουν να εξαπατήσουν άτομα μέσω Bitcoin πληρωμών ή να χακάρουν ιστότοπους όπως ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης, αλλά αυτά είναι ελαττώματα στην ανθρώπινη συμπεριφορά ή σε εφαρμογές τρίτων και όχι στο ίδιο το Bitcoin.

Πόσα Bitcoin Υπάρχουν;
Ο μέγιστος αριθμός bitcoin που θα παραχθεί ποτέ είναι 21 εκατομμύρια και το τελευταίο bitcoin θα εξορυχθεί κάποια στιγμή γύρω στο έτος 2140. Από τον Νοέμβριο του 2021, περισσότερα από 18,85 εκατομμύρια (σχεδόν το 90%) από αυτά τα bitcoin έχουν εξορυχθεί. Επιπλέον, οι ερευνητές εκτιμούν ότι έως και το 20% αυτών των bitcoins έχουν «χαθεί» επειδή οι άνθρωποι ξέχασαν το ιδιωτικό τους κλειδί, πέθαιναν χωρίς να αφήσουν οδηγίες πρόσβασης ή έστελναν bitcoin σε μη χρησιμοποιήσιμες διευθύνσεις.